4x verschillende soorten webhosting op een rij
Wanneer je een eigen website wil, ontkom je er niet aan om te kiezen voor een webhosting. Een webhosting is een stukje ruimte op een server waar jij de informatie van jouw website op kunt opslaan. Wanneer jouw zoektocht naar een webhosting is gestart, kom je er gegarandeerd achter dat er verschillende soorten webhosting bestaan. Daarom zetten wij hieronder de verschillende soorten webhosting op een rij, om je alvast een handje op weg te helpen.
Inhoudsopgave
1. Shared hosting
De meest bekende webhosting is shared hosting. Zoals de naam al doet vermoeden wordt de server gedeeld met andere websites. Dit kunnen er een paar zijn, maar dit kunnen er ook gerust duizenden zijn. De kosten voor shared hosting zijn vrij laag en er is vrijwel geen technische kennis vereist. Dat is prettig, want dat maakt de shared hosting een prima manier om een te starten met een eigen website. Maar houd ook in het achterhoofd dat shared hosting vooral bedoeld is voor websites met een laag verkeersniveau. Wanneer jouw website flink lijkt te groeien en een boel bezoekers aantrekt, kan dit een negatief effect hebben op de prestaties van jouw site of die van een ander.
2. VPS hosting
Een VPS hoster wordt ook wel virtual private server genoemd. Bij een VPS hosting krijg een eigen stuk van de server. Hierbij deel je de volledige server dus nog wel met andere websites, maar je hoeft jouw RAM, opslag en netwerkbandbreedte niet te delen met iemand anders in tegenstelling tot shared hosting. Deze vorm van hosting is ideaal voor mensen die meer grip willen hebben op hun website en hun omgeving beter willen beveiligen.
Wanneer je voor VPS hosting kies, kom je erachter dat er twee verschillende soorten bestaan: managed VPS en unmanaged VPS. Bij managed VPS kun je het onderhoud, beveiliging en updates uit handen geven, terwijl je bij unmanaged VPS de touwtjes in eigen handen hebt.
3. Dedicated hosting
Bij dedicated hosting heb je de volledige server voor jezelf. Je hoeft het met niemand te delen en jouw website is dus de enige site die op de server staat. Dat betekent dat je de ultieme vrijheid hebt, maximale controle en uitstekende prestaties kunt leveren. Overigens wordt deze vorm van hosting alleen gebruikt voor grote bedrijven.
4. Cloud hosting
Bij cloud hosting zijn er verschillende servers samengevoegd tot een grote groep, als een soort van wolk – oftewel een cloud. Dankzij deze technologie kan bijvoorbeeld de capaciteit zonder problemen worden uitgebreid. Handig wanneer je wel eens te maken hebt met schommelende bezoekersaantallen op jouw website.