Inhoudsopgave
Kan jij altijd je auto verzekeren
Wie in ons land een auto heeft zal deze onder alle omstandigheden moeten verzekeren. Dit is een verplichting naar jou toe met als doel om jou en andere weggebruikers te beschermen. Een ongeluk is zo gebeurd in het verkeer, en de kosten die je moet maken om autoschade dan te laten herstellen kunnen behoorlijk oplopen. Het is dan ook zaak dat jij garant kan staan dat de schade die jij een ander bezorgt in het verkeer zal worden vergoed. Helaas is het niet voor iedereen even vanzelfsprekend dat hij zomaar een auto kan verzekeren. We keken voor jou naar situaties waaronder je niet zomaar een autoverzekering kan afsluiten.
Geroyeerd, wat is dat
Autoverzekeraars bieden hun diensten aan tegen vergoeding van een maandelijkse premie. Die premie dien jij voor je auto op een vaste tijd te betalen. Doe je dat niet, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je een betalingsachterstand oploopt. Een betalingsachterstand is niet zo heel dramatisch wanneer het om een vergeten termijn gaat. Het wordt echter een ander verhaal wanneer je al een paar maanden achterloopt met de betalingen van je autoverzekeringspremie. In dat geval heeft de verzekeraar namelijk het recht om jou te royeren. Dat klinkt heel mooi, maar het betekent dat jouw auto niet meer verzekerd is vanwege wanbetaling. Een royement kan heel vervelende gevolgen hebben voor jou. Je kan niet meer zomaar de weg op want je auto is niet verzekerd. Bovendien zal een andere verzekeraar jou niet meer zomaar een autoverzekering willen verkopen. Je bent immers een klant die een te hoog risico met zich meedraagt. Geroyeerd zijn is dus iets wat heel schadelijk is voor jou. Een autoverzekering opzeggen door de verzekeraar kan dus wel degelijk.
Wat nu als je wel heel erg onzorgvuldig rijdt
In het leven zijn een hoop situaties te bedenken waardoor je wel heel erg onzorgvuldig rijdt. Denk bijvoorbeeld aan een bijwerking van medicatie waardoor je reactievermogen vermindert. Ook extreme slechtziendheid of bijvoorbeeld een aandoening als epilepsie kunnen ervoor zorgen dat jij meer schade maakt in een jaar dan een andere willekeurige automobilist. Op het moment dat jij jouw autoverzekeraar nodeloos op al te hoge kosten jaagt kan deze jouw autoverzekering opzeggen.
Je krijgt een registratie bij het CIS, het zogeheten Centraal Informatie Systeem. Wanneer je een CIS registratie hebt ben je niet meer vrij in je keuze voor een autoverzekeraar. Je kan dan alleen nog terecht bij een autoverzekeraar die verzekeringen aan risicopersonen aanbiedt. Een dergelijke autoverzekeraar is bijvoorbeeld Terminus of de Vereende Verzekeringen. Deze autoverzekeraars zullen jou een verzekering aanbieden tegen een hoger maandbedrag. Ze moeten meer schades uitkeren en die kosten zullen ze aan jou doorberekenen. Een CIS vermelding is dus iets wat je eigenlijk tegen alles moet zien te voorkomen. Kan je niet meer verantwoord autorijden; dan is stoppen de enige oplossing.
Zelf je autoverzekering opzeggen
Heb je een auto en een bijbehorende autoverzekering, dan kan je die niet zomaar opzeggen. Je zal aan een aantal voorwaarden moeten voldoen voordat dit mogelijk is. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
• Je auto moet geschorst zijn. Een autoverzekering mag je pas opzeggen op het moment dat deze niet meer op de weg rijdt. Denk aan een schorsing bij de RDW. Je betaalt in dat geval geen belasting meer voor de auto omdat deze bijvoorbeeld vanwege weersomstandigheden in een garage staat. Je mag er dan ook niet mee rijden zolang de auto geschorst is. Oldtimers waarmee je alleen in de zomermaanden rijdt kan je laten schorsen, maar ook een camper kan worden geschorst in de wintermaanden. Een cabriolet waar geen dak op zit zal in de herfst, winter en wellicht het voorjaar ook in de garage staan. Een dergelijke auto staat geschorst en hoeft dus niet verzekerd te zijn. Denk eraan dat een dergelijke auto ook niet verzekerd is wanneer er bijvoorbeeld op jouw parkeerterrein een boom op valt. Wanneer iemand jouw auto raakt terwijl deze geschorst is, is het ook de vraag of deze schade wel gedekt wordt.
• Je auto is verkocht. Heb jij je auto verkocht, dan hoef je geen verzekering meer te betalen. Dat klinkt logisch toch? Op de dag waarop jouw auto verkocht wordt mag jij je verzekering opzeggen. Je zal met je kentekenbewijs moeten aantonen dat de auto niet meer op jouw naam staat voordat je een autoverzekering om deze reden kan opzeggen.
• Je auto is geëxporteerd. Wordt jouw auto geëxporteerd, dan zal hij niet meer in Nederland rondrijden. In dat geval kan jij jouw autoverzekering opzeggen. Ga je ermee in een ander land rijden vanwege emigratie, dan zal je in het land waarin je gaat wonen opnieuw een autoverzekering moeten afsluiten.
• Je hebt een andere auto gekocht en je oude auto ingeruild. Heb jij je oude auto ingeruild bij een garagehouder omdat je een andere auto kocht; in dat geval wordt jouw autoverzekering overgeschreven. Er is geen sprake van een autoverzekering opzeggen maar van het muteren van een autoverzekering. De autoverzekeraar – er vanuit gaande dat jij bij dezelfde verzekeraar je nieuwe auto wil verzekeren – zal je oude autoverzekering per direct stopzetten en de nieuwe autoverzekering laten ingaan.
Ben je altijd vrij om te gaan
Wanneer je kijkt naar de tv reclame lijkt het wel alsof je altijd vrij bent om te veranderen van autoverzekeraar. Dit is in principe ook wel zo, maar men is er niet zo blij mee wanneer je weggaat. In veel gevallen is er sprake van een minimale periode die je verzekerd moet zijn voordat je op mag zeggen. Denk bijvoorbeeld aan een periode van een jaar. Ga je eerder weg, dan zal je een afkoopsom moeten betalen aan je verzekeraar. Wil je eerder weg en betaalt de nieuwe verzekeraar de overstapkosten? In dat geval zal het voor de hand liggen dat de nieuwe verzekeraar jouw afkoopsom betaalt. Bovendien zullen de administratiekosten die jij had moeten betalen voor de overstap dan worden betaald door de nieuwe verzekeraar.