Is inductie het koken van de toekomst? (of van nu?)
Is inductie het koken van de toekomst? (of van nu?)
Veel Nederlanders koken nog op gas. Tegelijkertijd wordt in nieuwbouwwoningen een keuken voorzien van elektrische kookplaten en stappen mensen bij de inbouw van een nieuwe keuken ook meer en meer daarop over. Gaat het elektrisch koken, en dan vooral het koken op een inductieplaat, het winnen van het gas?
Veel mensen slaan flink aan het rekenen en hebben hele berekeningen in hun laptoptas zitten. Discussies op het werk. De een is al overgestapt, de ander zweert bij gas. Feiten over de nieuwe manier van koken zijn daarom welkom.
Gemiddeld verbruikt een gaskookplaat zo’n kleine 40 kubieke meter gas per jaar. Een elektrische kookplaat verbruikt ongeveer 200 kilowatt stroom. Wie dit met elkaar vergelijkt in euro’s zal tot de conclusie komen dat inductiekolen wat duurder uitvalt, maar als je helemaal overstapt op elektra, dus ook je huis niet langer op gas verwarmt, dalen je kosten. Juist omdat het transport van gas het meeste kost.
Inhoudsopgave
Inductiekoken: geen energieverspilling
We menen met inductiekeuken trouwens vooruitstrevend te zijn, maar inductie werd in 1880 al uitgevonden. Bij inductiekoken wordt de bodem van de pan warm, middels magnetisme. De kookplaat zelf wordt niet warm. Je verspilt er nauwelijks energie mee. Het kost bovendien ongeveer twintig procent minder elektriciteit dan keramisch koken, wat een andere vorm van elektrisch koken is.
De voordelen van inductiekoken laten zich raden. Er is geen open vuur, dat is wel zo veilig. De temperatuur is goed regelbaar en je kookt extra zuinig met nauwelijks verlies van warmte. Een inductiekookplaat is bovendien makkelijk schoon te maken.
Het is een veilige en schone manier van koken, wel heb je speciale pannen nodig. Pannen met een platte dikke bodem die de warmte goed kunnen verdelen. Als je de pan van de kookplaat afhaalt, stopt het verwarmingsproces. Er wordt immers geen elektromagnetisch veld meer aangemaakt. Er ontstaat dus geen warmte zonder pan, en er gaat geen warmte verloren. Vandaar dat de pan enorm belangrijk is. Welke kun je gebruiken?
De juiste pannen voor inductiekoken
-Pannen met een zogenoemde sandwichbodem, die bestaan uit meerdere lagen metaal, waaronder magnetiseerbaar metaal.
-Koekenpannen die uit plaatstaal en gietijzer bestaan, zijn de beste koekenpannen voor inductie. Uiteraard ook koekenpannen met een speciaal voor inductie aangebrachte bodem.
-Voor de braadpan geldt hetzelfde als voor de koekenpan. Een inductie-bodem of plaatstaal of gietijzer.
-Wokpannen van gietijzer of van staal werken het beste. Gietijzer houdt de warmte lang vast, staal warmt snel op.
Met deze feiten kunnen veel berekeningen al uit je Cowboysbag. Maar die pannen? Je hoeft niet direct al je pannen weg te gooien. Als je gietijzeren pannen hebt, kun je deze prima gebruiken. De andere pannen kun je controleren op het inductie-symbool. Een soort elektriciteitsdraad die meerdere keren als lusjes gedraaid wordt afgebeeld.
Je kunt trouwens heel makkelijk testen of je ‘oude’ pan geschikt is voor inductie. Houd een sterke magneet bij de bodem. Blijft deze aan de bodem plakken dan kun je de pan goed gebruiken. De bodem van de pan mag niet teveel vervormd zijn, wat op gas wel gebeurt. Dan maakt de pan geen goed contact meer op de vlakke plaat. En hoe dikker de bodem, hoe beter de pan werkt op de inductiekookplaat.