Vca certificering van belang in onveilige branches
In sommige branches ben je als werknemer meer kwetsbaar dan in andere. Neem nou de bouw. Daar gebeuren relatief gezien eerder ongelukken. Vca cursussen zorgen ervoor dat de risico’s een stuk lager zijn.
Uit cijfers van de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) blijkt dat er steeds meer ernstige ongelukken in de bouw plaatsvinden. Vorig jaar bleek de bouw de meeste onveilige sector om in te werken.
Inhoudsopgave
Werknemers gegrepen door een bewegende machine
Werken op hoogte, een misstap, het ligt op de loer. Ook worden werknemers soms ‘gegrepen’ door een bewegende machine of vallen er spullen van grote hoogte naar beneden dat arbeiders in gevaar brengt. Aanrijdingen komen ook regelmatig voor. Vorig jaar ging het om twintig ongelukken met dodelijke afloop. Met name kleinere bedrijven met minder dan tien werknemers, lopen de meeste risico. Vooral oudere werknemers en jonge mensen zijn bij een ongeval betrokken.
Vca kennis voorkomt ongevallen
Om risico’s te verkleinen of soms helemaal weg te nemen is het van belang dat werknemers en leidinggevenden de nodige veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Juist daarvoor is er de vca certificering. Bij vca gecertificeerde bedrijven werken mensen in uitvoerende functies die een vca diploma hebben.
Dat is een landelijk basis diploma dat onder meer in één dag te halen is. Of je nu een vca cursus Amsterdam doet of kiest voor een andere plaats, de veiligheidsregels die acht moeten worden genomen blijven gelijk, weliswaar aangepast binnen de branche.
Het gaat erom werkzaamheden zodanig voor te bereiden dat ze veilig kunnen worden uitgevoerd. Ook ZZP’ers die voor een vca gecertificeerd bedrijf aan de slag gaan, moeten in het bezit zijn van een vca (vol) diploma. Dit allemaal om de kans op een ongeval zo klein mogelijk te maken.
Voorkomen en handelen op een juiste manier
Vca, dat de basis vormt voor een gezond werkklimaat en veilige werkomstandigheden, staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het certificaat kent twee typeringen, eentje voor het bedrijf en eentje voor het personeel, verdeeld over drie niveaus naar gelang de verschillende branches en de maatregelen om de veiligheid te waarborgen.
Het biedt werknemers de mogelijkheid een diploma te halen passend bij hun functie. Daarmee worden zij zich bewust van gevaren op de werkvloer of bouwplaats en hoe daar mee om te gaan. Ook leren ze hoe ze moeten handelen als zich een ongeval voordoet. Een diploma toont aan dat je als medewerker de juiste kennis bezit om te voorkomen en hoe te handelen.
Een cursus zoals die van VCA Eindhoven kan ook online worden gevolgd. Het uiteindelijke examen bestaat uit meerdere multiple choice vragen. Behaal je het diploma, wat overigens zelfs in één dag mogelijk is, is tien jaar geldig. Je naam wordt geregistreerd zodat je huidige werkgever of eventueel een toekomstige werkgever de bevestiging heeft dat je dit diploma op zak hebt.
Ook voor mensen met dyslexie
Een vca cursus wordt in meerdere talen aangeboden. En bestaat ook een voorleesexamen voor de basis cursus, voor mensen die moeite hebben met lezen door bijvoorbeeld dyslexie. De inhoud en het aantal vragen is gelijk aan het schriftelijke examen.