Inhoudsopgave
Berekenen en verzekeren
Wie in ons land woont en een auto bezit zal deze moeten verzekeren. Zo is dat in de wet geregeld. Het is dus zo dat jij, voordat je met een nieuwe auto wegrijdt van de verkoper, een verzekering moet hebben afgesloten op de auto waarin je rijdt. Over de verzekering van een auto is doorgaans een hoop onduidelijkheid. We keken dan ook voor jou naar de berekening van een autoverzekering. We keken naar de samenstelling van de maandpremie, want daar wil nogal wat verschil in zitten. We zetten een aantal zaken die bijdragen bij de hoogte van de premie van de autoverzekering.
Wat komt er bij een autoverzekering berekenen kijken
Ga je een autoverzekering berekenen, dan komt er een aantal factoren bij om de hoek kijken. Je zal wat voorwerk moeten doen voordat je naar een nieuwe verzekeraar toe kan gaan. We hebben de aandachtspunten voor je op een rijtje staan, dat jij straks kunt beginnen aan een objectieve vergelijking.
• Het kenteken van je nieuwe auto. Ga je een auto verzekeren, dan zal je allereerst het kenteken nodig hebben. Dit kenteken opent de deur naar een complete database. Je vindt er het merk auto, maar ook het type, het bouwjaar, de datum waarop de auto voor het eerst op naam is gezet en nog veel meer. Het kenteken is, kortom, het allerbelangrijkste deel.
• De meldcode van je nieuwe auto. Een auto heeft altijd een framenummer. De laatste vier cijfers hiervan vormen samen de meldcode. De meldcode geeft aan dat jij inderdaad de nieuwe rechtmatige eigenaar van de auto bent.
• Het aantal schadevrije jaren op jouw naam. Je betaalt in ons land altijd minder voor je autoverzekering wanneer je een goede reputatie hebt als chauffeur. Als maatstaf hiervoor wordt het aantal schadevrije jaren wat je hebt opgebouwd bij je verzekeraar gehanteerd. Ieder jaar levert ongeveer 10 procent korting op je premie op. Over het algemeen begint nagenoeg niemand met een premie van 100 procent. Vaak is er al een kortingsregeling voor nieuwe verzekeringsnemers.
• Het aantal kilometers wat je op jaarbasis rijdt. Hoeveel jij op de weg bent met je auto bepaalt eveneens de prijs van je autoverzekering. Hoeveel meer je rijdt, hoeveel meer je risico op een aanrijding loopt.
• De dekking van je autoverzekering. Je kan een autoverzekering berekenen op WA basis. Dit is het voordeligste maar je bent dan alleen verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt. Schade aan je eigen auto blijft in zo’n geval niet vergoed. Je kan ook een beperkt Casco of een volledig Casco verzekering afsluiten. In die laatste gevallen wordt er meer vergoed bij een ongeval. Ook bij een eenzijdig ongeval heb je dan recht op uitkering door de verzekering,
• Het aantal betalingstermijnen. Een autoverzekering kan je op meerdere manieren betalen. Je kan eens per jaar betalen, maar ook per maand. In dat eerste geval kan je een flinke korting tot wel 5 procent over het totale bedrag krijgen.
Extra opties bij je autoverzekering berekenen.
Ga je een autoverzekering berekenen, dan krijg je van jouw verzekeraar altijd de keuze om extra opties mee te nemen in de polis. In hoeverre je daar gebruik van wil maken is aan jou. We hebben een paar extra opties op een rijtje gezet.
• Pechhulp service. Kon je in het verleden enkel gebruik maken van de diensten van de Wegenwacht wanneer je pech onderweg had; tegenwoordig kan je die pechhulp service gewoon afsluiten wanneer je een autoverzekering regelt. Je betaalt een bedrag meer en daarvoor krijg je dezelfde pechhulp als bij de wegenwacht. Let er wel op dat je niet zomaar een vervangende auto krijgt bij pech; je moet een compleet gelijkwaardige auto krijgen. Dat houdt in dat een camper alleen mag worden vervangen door een camper en dat bijvoorbeeld een voor vervoer van rolstoel aangepaste bus alleen door een andere aangepaste bus kan worden vervangen.
• Inzittendenverzekering. Reis je regelmatig met anderen aan boord, dan ben jij verantwoordelijk wanneer een van die personen wat overkomt bij een ongeluk met jouw auto. Het is dan ook aan te raden om in dergelijke gevallen en inzittendenverzekering af te sluiten. Je dekt je op die manier in tegen de ziektekosten die passagiers zouden kunnen maken in zo’n geval.
• Collectiviteitsverzekering. Er zijn verzekeraars die uitgaan van een collectiviteitsverzekering. Wanneer je lid bent van een grote organisatie zoals een vakbond of United Consumers heb je dan recht op een korting op je autoverzekering. Deze organisaties gaan doorgaans in zee met één autoverzekeraar waardoor deze jou een heel aantrekkelijke collectiviteitsverzekering kan aanbieden. Jouw voordeel kan ook in die situaties oplopen tot wel 15 tot 20 procent van het totale premiebedrag.
• Pakketkorting. Het lijkt op een collectiviteitsverzekering maar is wat anders. Een pakketkorting krijg je wanneer je meerdere verzekeringen bij één verzekeraar onder brengt. Je mag dan bijvoorbeeld denken aan je opstalverzekering maar ook aan je autoverzekering. Breng je het hele pakket in combinatie met bijvoorbeeld je zorgverzekering onder bij één verzekeraar, dan krijg je een bedrag pakketkorting. Deze korting kan oplopen tot een percentage van 5 a 10 procent van het totaal.
Hoe kan een verzekeraar stunten met de prijzen
Wanneer je kijkt naar de tv zie je de reclames van verzekeraars voorbij komen. Ze beloven je allemaal de laagste premie en lijken wel te kunnen stunten met prijzen. Hoe dit komt is heel simpel; er wordt enorm gesneden in het pakket waarvoor je verzekerd bent. Je krijgt dan bijvoorbeeld een hoger eigen risico of je wordt gelijk heel erg ver gekort in je no claim korting wanneer je een ongeval hebt met je auto. Wanneer een autoverzekering wordt aangeboden tegen bijna al te mooie voorwaarden is het een goed idee om eerst advies in te winnen voordat je deze afsluit. Maak gebruik van het advies van eerdere gebruikers en verzekerden of van experts. Dat voorkomt dat je straks een autoverzekering hebt die niet aansluit bij jouw wensen. Dat is namelijk nooit de bedoeling wanneer je een korting probeert te bedingen bij een autoverzekeraar.