Inhoudsopgave
Iets waar je niet bij stil staat
Neem wat tijd voor energie. Het is iets waar je niet dagelijks bij stil staat in je leven; alles in je huis draait om de energie die uit je stopcontact komt. Je hebt ooit bewust of onbewust een keuze gemaakt voor een energiebedrijf en waarschijnlijk heb je toen het eerste het beste contract ondertekend wat jou werd aangeboden. Wanneer je kijkt naar de hoogte van je maandelijkse vaste lasten kom je er echter achter dat je iedere maand behoorlijk wat uitgeeft voor jouw energieverbruik. Veel huishoudens hebben een voorschot wat tussen de 150 en 250 euro per maand ligt. Behoorlijk wat dus, en wanneer je daar een besparing op kunt behalen is het mooi.
Hoe lang kan je nog grijze stroom
Energie kan op verschillende manieren worden opgewekt. De ene soort is duurder dan de andere soort, en ook de brandstof die wordt gebruikt om de energie voor jouw huishouden op te wekken wisselt nogal. In het verleden had je voornamelijk kolencentrales waar de energie werd opgewekt. In een grote steenkoolcentrale wordt dan energie opgewekt. Dat is een heel doeltreffende methode, maar er kleven ook grote nadelen aan. Het grootste nadeel van deze methode is het feit dat er een enorme CO2 uitstoot plaatsvindt vanuit zo’n kolencentrale. Bovendien wordt er een minerale brandstof gebruikt om die energie op te wekken en de hoeveelheid minerale brandstoffen is aan het afnemen. Erg duurzaam is deze methode dus niet. Je mag dus wel stellen dat met de huidige klimaateisen de grijze energie zijn langste tijd wel heeft gehad.
Niet alleen voor wereldverbeteraars
Juist omdat grijze stroom zo’n beetje uit de gratie aan het raken is, is de opkomst van groene stroom geen verrassend nieuws. Tot een jaar of 3 geleden was het zo geregeld dat je in principe een contract afsloot voor grijze stroom. Wilde je groene stroom, dan moest je daarvoor naar een speciale leverancier gaan die jou dan groene stroom van bijvoorbeeld windmolens garandeerde. Je betaalde dan voor die groene stroom flink meer, maar jouw geweten was gesust; jij droeg je steentje bij aan het milieu. Vandaag de dag is het anders gesteld met de stroomlevering. De meeste contracten die nu worden afgesloten hebben standaard betrekking op groene stroom. Je tekent voor de afname van stroom die wordt opgewekt bij windmolens in de polder of in een windmolenpark. Die windmolenparken vind je steeds vaker terug op de plek waar vroeger kolencentrales stonden. De energie die er vandaan komt is net zo betrouwbaar als de grijze stroom die je vroeger had. Het grote verschil is de manier waarop de energie wordt opgewekt. Groene stroom is dus de nieuwe standaard, en niet meer alleen voor de wereldverbeteraars onder ons.
Je bent vrij om te kiezen
Op het gebied van energielevering ben je vrij om zelf een energieleverancier te kiezen. Een enkeling zal alleen een bepaald postcodegebied of een bepaalde provincie van stroom voorzien maar over het algemeen heb je een heel ruime keuze uit de diverse aanbieders. Het is dan ook goed om te kijken naar een aanbieder die jou voor een aantrekkelijke prijs energie kan leveren. Jouw keuze kan in dat geval gaan naar een groot bedrijf wat al tot de oudere garde behoort zoals Eneco, Nuon of Essent. Je kan echter ook kiezen voor een bedrijf wat onder de nieuwkomers valt zoals Oxxio, Greenchoice et cetera. Die laatstgenoemde bedrijven richten zich vooral op klanten die ontevreden zijn met de grote bedrijven en die meer specifieke wensen hebben. Greenchoice is van oudsher het bedrijf wat groene energie levert en Oxxio valt onder de belangrijkste prijsvechters op de energiemarkt. De keuze is aan jou, maar je zal merken dat de keuze zo divers is dat het lastig is om een goed besluit te nemen. Daarom kan het geen kwaad om eerst bij een expert informatie op te vragen over de beste energieleverancier voor jouw situatie.
Denk hieraan bij een nieuwe energieleverancier
Ga je een nieuwe energieleverancier kiezen, dan is er een aantal zaken wat je goed in de gaten moet houden voordat je een definitieve keuze maakt. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
– Wat is jouw verbruik. Kies je voor een nieuwe energieleverancier dan zal altijd worden gevraagd naar jouw verbruik. Dit hangt af van jouw gezinssamenstelling. Ben je met 2 personen, dan zal jullie verbruik lager liggen dan wanneer je ook nog eens (kleine) kinderen hebt. Zijn er tieners in huis, dan zal er een hoger energieverbruik zijn in jullie huishouden.
– Hoe groot is jouw huis. Heb je een grote twee onder één kap woning, dan zal je doorgaans een wat hoger energieverbruik hebben dan wanneer je een kleine flat bewoont. Denk er ook aan dat de diverse ruimtes in een woning moeten worden verlicht en dat je gas nodig zal hebben om je huis te verwarmen en te voorzien van warm water.
– Is er een gasaansluiting in jouw huis. De woningen anno nu worden met regelmaat opgeleverd zonder gasaansluiting. Woon jij in zo’n huis dan zal je andere kosten moeten maken voor bijvoorbeeld het verwarmen van jouw huis en voor het warme water. Je hebt dan namelijk geen gasgestookte ketel in huis, dus verbruik je ook geen kubieke meters gas.
– Heb je eigen energie opwekkende middelen in huis. Je hebt vast wel eens nagedacht over zonnepanelen op je dak. Die zonnepanelen leveren jou een veel lager energieverbruik op waarbij je soms zelfs terug levert aan het energiebedrijf. Het is een investering maar je hebt er een redelijk hoog rendement door.
Zet alles op een rijtje
Heb je alle antwoorden op de vragen van zojuist op een rijtje gezet, neem dan contact op met iemand die jou een goed en onafhankelijk advies kan geven over de beste energieleverancier. Dat hoeft niet per definitie de leverancier te zijn die jou het mooiste welkomstcadeau geeft of de interessantste korting bij een elektronicazaak. Een aantrekkelijk contract met een interessante loopduur en een mooi tarief is wellicht een stuk interessanter dan een eenmalig presentje.