Leveren we steeds meer privacy in?
Er worden steeds meer vragen gesteld over online privacy en hoe belangrijk dit wel of niet is. Ook in de media wordt steeds meer aandacht gegeven aan dit onderwerp. Hoe zorgen we ervoor dat onze online privacy gewaarborgd kan worden? Is online privacy eigenlijk wel belangrijk, of is het niet erg dat bedrijven en overheden onze gegevens verzamelen? We hebben toch immers niets te verbergen? Veel mensen hebben het gevoel dat ze steeds meer privacy inleveren door gebruik te maken van het internet en social media. En dat is in essentie ook zo. Door gebruik te maken van social media en het internet, kunnen bedrijven en overheden veel gegevens over jou verzamelen. Deze gegevens kunnen ze zelf gebruiken, maar ook doorverkopen aan adverteerders. Met een beetje pech komen de gegevens zelfs bij hackers of cybercriminelen terecht. Maar hoe waarborg je dan je eigen privacy?
Inhoudsopgave
Privacy als grondrecht
Privacy is in Nederland een belangrijk grondrecht. Je hebt dus privacy als voorwaarde om een normaal leven te kunnen leiden in de maatschappij. Maar het internet en social media groeit zo snel, dat het soms lastig is voor de overheid om voldoende wetten over online privacy te genereren. Alles wat immers niet expliciet illegaal wordt gemaakt, blijft gewoon legaal. Het is daarom legaal voor Google om bij te houden op welke websites jij precies komt, hoelang je op elke pagina blijft, en wat je precies koopt. Ook is het legaal voor Instagram om bij te houden welke foto’s jij bekijkt en hoelang jij precies naar elke foto kijkt. Kunnen Google en Instagram op deze manier erachter komen wat jouw politieke of seksuele voorkeur is? Waarschijnlijk wel. Ook bedrijven kunnen achter zulke informatie komen via het internet. Denk bijvoorbeeld eens terug aan die ene gênante dronken foto uit je tienerjaren. Wat nou als die foto bij een potentiële toekomstige werkgever terecht komt?
Een vpn gebruiken
Met een vpn kun je als het ware via een beveiligde tunnel internetten. Al jouw internetverkeer gaat door deze tunnel. Met een vpn blijven jouw ip-adres en je locatie volledig anoniem. Zo kunnen overheden, bedrijven en hackers dus niet te weten komen waar je woont en wie je bent. Een vpn biedt daarom een veilige internetverbinding. Als je een vpn gebruikt, gebruik je als het ware een ip-adres vanuit een andere locatie, zodat je zelf anoniem blijft. Je kunt aan een vpn komen via een betrouwbare vpn provider, zoals ExpressVPN, Surfshark of NordVPN. Het gebruiken van een vpn kost slechts een aantal euro per maand en is volledig legaal – behalve natuurlijk als je de vpn gebruikt om bepaalde blokkades te omzeilen en zo illegaal te streamen of downloaden. Gebruik een vpn dus alleen maar voor je eigen privacy en veiligheid.
Zelf je privacy waarborgen
Je kunt veel doen om zelf je privacy te waarborgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je accounts op social media op privé staan. Zo kan niet iedereen jouw accounts bekijken. Ten tweede is het belangrijk om alleen mensen je te laten volgen die je kent. Heb je het gevoel dat een promotie account of een account van een vreemde jou wilt volgen? Dan kun je dit volgverzoek beter weigeren. Voor hetzelfde geldt is het een adverteerder of zelfs een cybercrimineel. Je weet maar nooit wat dit soort personen met jouw foto’s of gegevens gaan doen. Verder is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je post. Het is wellicht beter dat bepaalde foto’s niet op het internet terecht komen, ook al word je alleen door je vrienden gevolgd. Op deze manier kun je zelf al veel doen om je privacy te waarborgen. Een andere manier om veiliger te kunnen internetten is het aanschaffen van een vpn.