Inhoudsopgave
De groei op het gebied van internet aanbieders verklaard
Weet je nog; een aantal jaren geleden waren er één tot hooguit twee internetaanbieders in het land actief. Als consument had je eenvoudigweg niet zo heel veel te kiezen. Je zat vast aan één van de internetaanbieders, en aan welke dat was werd bepaald door de plek waar je woonde. Aanbieders van internetdiensten waren namelijk regio gebonden bezig. Wie nu op het internet kijkt omdat hij een goedkoper abonnement wil gaan afsluiten zal zich nog eens achter de oren krabben. Er lijken wel met de dag meer internet aanbieders bij te komen. De reden hiervan is simpel. De internet markt is vrijgegeven. Goedkopere aanbieders kunnen meeliften op de netwerken die ooit door de grote internetaanbieders zijn aangelegd. Ze betalen daar per aangesloten abonnee voor, maar die kosten zullen niet in verhouding staan met wat jij anders aan de eigenaar van het netwerk zou betalen.
Jij plukt de vruchten van concurrentie
Het groeiende aantal internet aanbieders in ons land heeft voor jou als consument nogal wat voordelen. De diverse aanbieders zullen namelijk voortdurend met elkaar moeten concurreren om de gunsten van de consument voor zich te winnen. Dat heeft voor jou als gevolg dat jij je voordeel kan doen met deze concurrentieslag. Koopjesjagers hebben tegenwoordig vrij spel wanneer het gaat om het vergelijken van internet aanbieders. Je kan je aansluiten bij iedere willekeurige aanbieder en genieten van de lage tarieven die deze aanbieder hanteert. We hebben voor jou een aantal zaken op een rij gezet die je goed in je achterhoofd moet houden wanneer je op koopjesjacht gaat.
• Weet hoe lang jij je bindt. Wil jij een abonnement bij een andere internetprovider; let er dan goed op dat je huidige abonnement al wel verlopen moet zijn. Je hebt als het goed is bij je huidige provider getekend voor een bepaalde periode toen je klant werd. In het verleden werd er een periode van twee tot vijf jaar aangehouden wanneer je klant werd. Tegenwoordig is de loopduur van een abonnement terug gebracht naar één jaar. Dat jaar bij je oude provider moet al wel verlopen zijn voordat je naar een nieuwe aanbieder mag overstappen. Stap je over, dan heb je doorgaans nog een opzegtermijn van één maand voordat je een goedkoper abonnement mag afsluiten. Ben je onzorgvuldig en laat jij je nieuwe abonnement ingaan voordat je oude is verlopen; dan kan je dat duur komen te staan. Je oude aanbieder kan je zomaar afstraffen met een boete wegens contractbreuk.
• Welke snelheid internet wil je hebben. Je hebt aanbieders die veel lagere maandtarieven hanteren voor hun diensten dan de grote internetgiganten. Kijk in dat geval wel goed naar de randvoorwaarden. Je wil er niet op achteruit gaan op het gebied van internetsnelheid. Een teruggang van 50 MB/s naar 20 MB/s is nogal niet wat. Het houdt – kort door de bocht – in dat je internet ongeveer twee keer zo langzaam zal gaan worden. Dat zal je behoorlijk wat ergernis gaan opleveren onder het internetten. Het is in dat geval de grote vraag of het jou een prijsverschil van een tientje per maand wel waard is.
• Welk pakket wil je afsluiten. Nieuwe internetaanbieders zullen doorgaans niet direct een compleet pakket van tv, internet en telefonie gaan aanbieden. Je zal dus moeten kijken wanneer je internet aanbieders vergelijken gaat of alle aanbieders die jij op een rijtje zet hetzelfde pakket aanbieden voor een bepaalde prijs. Kies jij voor een pakket met interactief tv en bijvoorbeeld uitzending gemist, vergelijk dan aanbieders met elkaar die dat betreffende pakket aanbieden.
• Kijk goed op internet voor je een abonnement afsluit. Ga je een abonnement afsluiten en wil je kijken bij diverse internetproviders; kijk dan eerst goed naar de beoordelingen die de diverse aanbieders hebben gekregen van hun klanten. Dat zijn de mensen die jou voorgingen toen ze een abonnement afsloten. Je betaalt immers niet graag de hoofdprijs, maar je verwacht daar wel een aardige service voor. Reviews van klanten zijn dus van groot belang wanneer jij je keuze maakt.
Twee halen, één betalen
Dit is een term die je natuurlijk wel kent. Je koopt twee producten bij een bepaalde aanbieder, en het tweede product krijg je gratis. Het kan ook zijn dat je een tweede product voor een sterk gereduceerde prijs kan afnemen. Grote aanbieders hebben deze service in hun pakket opgenomen. Ze zullen jou internet aanbieden tegen een aantrekkelijk tarief, maar wanneer je dan ook nog eens overgaat tot de aanschaf van bijvoorbeeld mobiele telefonie val je helemaal in de prijzen. Je betaalt dan voor de mobiele telefonie die je extra afsluit aanmerkelijk minder. Het kan ook zomaar zijn dat je een gratis aanvulling op je tv zenders pakket krijgt of een hogere internetsnelheid wanneer je ook mobiele telefoon gaat afnemen bij één provider. Meer zaken afnemen bij één internet aanbieder zal al snel een flink voordeel voor jou opleveren; een goed idee wanneer je toch al van plan was om naast je internet bijvoorbeeld ook je mobiele telefonie bij een andere provider te gaan onderbrengen.
Cadeautjes zijn altijd leuk
Wil jij je internet gaan afnemen bij een andere provider, dan zal deze het voor jou zo gemakkelijk en aantrekkelijk mogelijk gaan maken. Je zal bij veel internet aanbieders dan ook worden overladen met leuke cadeautjes. Het is goed om te kijken of zo’n presentje echter geen sigaar uit eigen doos is. Krijg je de eerste paar maanden internet voor een spotprijsje van een paar tientjes, kijk dan eerst even of er geen sprake is van een prijsverhoging na een aantal maanden. Vaak ga je na die eerste paar maanden laag tarief een aanmerkelijk hoger tarief betalen. Kijk van tevoren goed hoeveel je op jaarbasis kwijt zal gaan zijn. Vaak zal dat het tarief van een andere aanbieder niet wat hogere maandtarieven niet zo heel veel ontwijken. Het kan ook zijn dat een provider jou een presentje geeft zoals een tablet computer. Houd er rekening mee dat je ook in dat geval waarschijnlijk een tegenprestatie zal moeten leveren. Denk aan een loopduur die wat langer is voor je abonnement. Een cadeautje is dus leuk, maar denk erom dat je er uiteindelijk niet teveel voor zal betalen.