Woonverzekeringen vergelijken: hier kun je op letten
Een woonverzekering is een combinatie van een opstalverzekering en een
inboedelverzekering. Zo’n woonverzekering dekt de schade bij brand, inbraak of storm. Dit hangt echter wel af van het soort verzekering dat jij hebt afgesloten. Wanneer je een woonverzekering wil afsluiten, kun je letten op een aantal zaken. Deze worden hieronder besproken.
Inhoudsopgave
De opstal- en inboedelverzekering: een korte uitleg
Zoals net al werd benoemd, valt de opstal- en inboedelverzekering onder de woonverzekering. In sommige gevallen kun je de woonverzekering uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekering. De opstalverzekering is een verzekering van jouw huis en alles wat aan het huis vastzit, bijvoorbeeld de garage en de badkamer. De inboedelverzekering verzekert alles wat in jouw huis staat, zoals de meubels en de garderobe. Een voorbeeld: wanneer het laminaat los op de grond ligt, valt het onder de inboedel. Wanneer deze zit vastgeplakt, valt het onder de opstal.
1 Welke eisen heb je?
Er zijn talloze verzekeraars op de markt die een woonverzekering aanbieden. Wellicht zie je door de bomen het bos niet meer. Je kunt jezelf afvragen wat jij verwacht van een verzekeraar en welke eisen jij hebt. Je kunt zaken overwegen als de bereikbaarheid van de verzekeraar, de openingstijden van de verzekeraar, of je jouw verzekering makkelijk kunt wijzigen en misschien wel het belangrijkste: de dekking van de verzekeraar. Ook kun je in sommige gevallen de woonverzekering aanvullen met andere verzekeringen, bijvoorbeeld de autoverzekering en woonverzekering bij één verzekeraar. Bij Alpina kun je al deze verzekeringen vergelijken. De keuze voor een verzekeraar is nu wellicht een stuk makkelijker geworden.
2 Wat is de waarde?
Bij schade kan een woonverzekering jou een financiële of materiële vergoeding bieden. Wel is het hierbij belangrijk dat je berekent hoeveel jouw opstal en inboedel waard zijn, voordat je een woonverzekering gaat afsluiten.
Waarde opstal
Het bedrag dat nodig is om jouw huis opnieuw te bouwen, is de waarde van jouw opstal. Hierbij wordt gekeken naar dezelfde plek en dezelfde staat van het huis. Dit bedrag valt altijd wel lager uit dan de verkoopwaarde of de WOZ-waarde van de woning. Je kunt een expert laten langskomen om de waarde van jouw woning te bepalen. In sommige gevallen kun je kiezen voor een onderverzekering, zodat je nooit te weinig betaalt voor jouw woonverzekering.
Waarde inboedel
Bij de meeste verzekeraars kun je een inboedelwaardemeter invullen. Met zo’n waardemeter kun je berekenen hoeveel jouw inboedel waard is. Als jouw huis is gevuld met kostbare spullen, kan een expert deze waarde berekenen.
3 Wat kun je zelf opbrengen?
Het is misschien in eerste instantie aantrekkelijk om voor een zo uitgebreid mogelijke woonverzekering te kiezen. Maar, hoe meer jij verzekert, hoe duurder jouw verzekering daadwerkelijk is. Misschien heb je die aanvullende dekkingen helemaal niet nodig. Sta dus stil wat jij zelf financieel kunt opbrengen wanneer er schade plaatsvindt.